Testosteron nedir?

runners-635906_1920

Testosteron erkeklerdeki temel cinsiyet hormonudur. Erkek fiziksel özelliklerini kontrol eder. Testosteron testislerde üretilir. Kadınlarda da testosteron bulunur ama erkeklerden çok daha az miktardadır. Kadınlardaki testosteron yumurtalıklarda üretilir.

Testosteron ne işe yarar?

Testosteron çocuğun erkeğe dönüşmesini sağlayan fiziksel değişikliklerin meydana gelmesine yardım eder. Bu değişikliklerin meydana geldiği dönem ergenliktir. Ergenlikteki değişiklikler arasında penis ve testislerin büyümesi; yüzde, cinsel organda ve vücutta kıl çıkması; sesin kalınlaşması; kasların ve kuvvetli kemiklerin oluşması, boyun uzaması bulunur. Erkekler, sperm üretebilmek ve çocuk sahibi olabilmek için de yeterli düzeyde testosterona ihtiyaç duyar.

Testosteron nasıl çalışır?

Beyin ve hipofiz bezi testisleri kontrol eder. Testosteron oradan kan koluyla vücutta dolaşarak görevini yapar. Testosteron seviyeleriniz her saat değişiklik gösterir. Testosteron sabahları en yüksek, geceleri en düşük seviyesindedir. Testosteron 20-30 yaşlarında en yüksek seviyededir ve 30-35 yaşlarından itibaren düşüşe geçebilir.

Düşük testosteron nedir?

Erkeklerde düşük testosteronun başlangıç belirtileri cinsel arzuda azalma, zayıf ereksiyonlar, düşük sperm sayımı ve büyüyen ya da hassas memelerdir. Düşük testosteron daha sonra kas ve kemik gücünün, enerjisinin ve doğurganlığın azalmasına neden olabilir.

Düşük testosteron üretimi, hipogonadizm adı verilen durumdur. Hipogonadizm genelde tedavi gerektirmez ama doktorunuzun da onayladığı durumlarda testosteron replasman tedavisi görmeniz gerekebilir.

Yüksek testosteron nedir?

Erkek çocuklar, vücutlarında çok fazla testosteronları olduğunda ergenliğe 9 yaşından önce, yani çok erken girebilirler. Bazı tümör türleri gibi nadir rahatsızlıklar da erkek çocukların normalden önce testosteron üretmesine neden olabilir. Erkekler küçük yaştayken yetişkin erkeklerin kullandığı testosteron jellerinden sık sık kullanırsa da testosteron seviyeleri aşırı artabilir.

Kadınlar, vücutlarında çok fazla testosteronları olduğunda erkeksi fiziksel özellikler gösterebilirler, örneğin aşırı kıllanma yaşayabilirler.

Testosteron seviyeleri kan testiyle ölçülebilir. Testin sabah erken saatlerde, aç karnına yapılması gerekir. Sonuçlar normal çıkarsa test tekrarlanabilir çünkü testosteron seviyeleri gün içinde epey değişebilir.

Bunları da merak ediyor musunuz?

Erkek Üreme Sistemi

Dişi Üreme Sistemi

Penis Sağlığı