Meme nedir?

bust-1569407_1920

Meme, göğüs kaslarının (pektoral kasların) üstünü kaplayan dokudur. Kadınların memeleri yağ dokusunun yanı sıra süt üreten özel bir dokudan (bezdokudan) oluşur. Memedeki yağ miktarı memenin boyutunu belirler.

Memenin süt üreten kısmı on beş-yirmi bölümden oluşur ve bunlara lop (veya lob) denir. Her bir lobun içinde lobçuk (veya lobcuk) adı verilen daha küçük yapılar bulunur ve süt burada üretilir. Süt ince tüpler ve kanallardan oluşan bir ağ boyunca yol alır. Kanallar birleşip daha büyük kanallar meydana getirir ve bunlar en son meme ucunda deriden çıkar. Meme ucunu çevreleyen koyu renkli alana areola denir.

Bağ dokular memeye destek sağlar ve ona şekil verir. Sinirler memeye his kazandırır. Memede kan damarları, lenf damarları ve lenf nodülleri de bulunur.

Memede olabilecek sorunlar ve tedavileri

Meme kanseri memede görülen en yaygın hastalıklardandır. Genelde kadınlarda, nadiren erkeklerde de görülür. Memedeki kanallar ve loplar da kansere yakalanabilir. Kanser dışında iyi huylu tümörler ve kistler de sıklıkla görülür. Memeye alınan bir darbede yağ nekrozu, yani yağ dokusunun yaralanması yaşanabilir. Özellikle emziren kadınlarda meme ucu iltihabı da yaygındır. Memede herhangi bir anormallik, mesela yumru, çökme, büzülme görürseniz veya şiddetli ağrı hissederseniz mutlaka doktorunuzla görüşün.

Memelerin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Evde kendi kendinize yapacağınız kontrollerin yanı sıra tıbbi testleri de ihmal etmeyin. Fiziksel muayene, mammogram (meme röntgeni), meme ultrasonu, meme MR’ı, meme biyopsisi, ince iğne aspirasyonu, cerrahi biyopsi, meme ucu simir testi bu testlerden bazılarıdır.

Meme tedavileri arasında lumpektomi (kistlerin alınması), mastektomi (memenin alınması), meme kanseri için kemoterapi veya radyoterapi, meme rekonstrüksiyonu (yeniden şekillendirilmesi), meme büyütme ve meme küçültme sayılabilir.

Bunları da merak ediyor musunuz?

Dişi Üreme Sistemi

Erkek Üreme Sistemi

Vajina Sağlığı